amning eller flaske - sådan kan du genetablere amningen

Egentligt bliver jeg yderst provokeret af min egen overskrift til dette indlæg, men ikke desto mindre, så var det dét valg, som jeg stod overfor, da jeg over julen fik besøg af det døde bryst og en frustreret Mathilde på 3 måneder.

Lad os starte ved begyndelsen

Den 22 december startede julen for vores vedkommende med store forventninger og glæde til de kommende dage. Vi havde i alt tre julemiddage, en julebrunch, en fødselsdag og en julefrokost samt en ferie i møde. Når jeg kigger i bagspejlet, var det rimeligt optimistisk og naivt at tro, at det var en let opgave med to små børn på henholdsvis 3 måneder og 2,5 år, da det hele skulle overstås på en uge.

Overskudforældre-facaden skulle på og afsted med os til det ene arrangement efter det andet. Lejligheden lignede en banegård og middagslurerne blev taget i bilen.

De første dage gik det virkelig overvældende godt, men på 3. dagen ramt livet på farten vores to piger og inden vi fik set os om, var bilen pakket til en mini-ferie i sommerhus, som skulle være… afslappende! Det var det på sin vis også, men når man river sin 3 måneders baby ud af rutiner og tosomhed, så kan det ikke undgås, at der kommer en reaktion. Og en reaktion, det kom der:

Mit højre bryst var mere eller mindre dødt

Det hele skete mere pludseligt end jeg overhovedet kunne nå at opfatte, så det første jeg gjorde var at skamamme brystet for at få produktionen op, men dette resulterede i sår, en ulykkelig Mathilde og en masse tårer for mit vedkommende.

I de dage, var jeg ikke bevidst om, hvorfor jeg sad i sofaen med et dødt bryst, som Mathilde var dybt ulykkelig over, så i frygt for, at hun ikke ville få nok mad, besluttede vi at Mathilde fra nu af skulle være flaskebarn. Så vi brugte en formue på forskellige flasker og modermælkserstatning, indtil det gik op for mig, at jeg ville kæmpe for denne amning, fordi det betyder noget for mig.

Jeg tog kampen op

Det skal dog lige siges her med store fede bogstaver, at valget med amningen, ikke handler om, at jeg ville føle mig som en dårlig mor, hvis jeg endte med et flaskebarn. Det var ikke et nederlag, hvis jeg kom til at ende med flasken, fordi det vigtigste er at hun får mad – og om det var via det ene eller det andet, var/er fuldstændigt underordnet for mig, men for mig, var det ikke en lettere løsning at overgå til flasken. Det kræver også tilvænning for både hende og jeg. Faktisk var jeg i bund og grund møghamrende usikker på det.

Så jeg tog kampen op, der hvor jeg var tryg, kendte og havde elsket længe istedet for at tage kampen med flasken, hvor jeg ingen erfaring havde og skulle “oplæres” i. Mathilde ville ikke tage flasken og spyttede modermælkserstatningen ud igen, ligeså snart, det landede i munden.

Så nej, en god mor sidder ikke i brysterne, men en god mor sidder i de beslutninger, som du tager for dit barn, der giver dem trivsel!

Og lige dér, lige dér.. gik det op for mig, fordi jeg nu stod og skulle kæmpe for min amning, som jeg i bund og grund selv var skyld i var gået i stå. Det var formentlig sket, fordi jeg var presset, manglede søvn, spiste dårligt og generelt ingen ro i kroppen havde.

Det næste stykke tid gik jeg all in på at finde tilbage til amningen og få mælkeproduktionen op, så det betød mere søvn, mindre stress og mere hud-mod-hud under dynen. Jeg havde brugt min energi de helt forkerte steder, så vi kunne deltage i det hele og mere til, så vi sagde hej til nøgenhed og babserne fremme.

Hvis jeg skulle beskrive min opskrift for jer til at få amningen på rette kurs igen, så ville den lyde således:

  • min. 12 timers søvn (Og ja, det kommer ikke til at ske sammenhængene, men sov altid når baby sover)
  • min. 5 liter væske (ammethe og ribenasaft drak jeg)
  • hud-mod-hud med brysterne fremme (vores mænd sætter mest pris på denne del)
  • Lad støvsugeren stå
  • 2 dyner
  • netflix i fjernsynet
  • Ordentlige måltider med gode fedtstoffer
  • en god creme til brystvorterne

… OG DET HJALP! Det hjalp virkelig at prioritere søvn, ro, hud-mod-hud og en MASSE drikkelse – og ja, ALT andet på listen ovenover.

Jeg knus-over-kyssede Mathilde fuldstændig vanvittigt, ja, og stortudede af glæde, fordi vi havde klaret det sammen.

Sammen du og jeg, min kære Mathilde.

Skrevet af Csirinyi
Instagram her

Gaesteindlaeg

Læs også

Erotisk novelle: Du er min, slave

Jeg går op ad trapperne til lejligheden, efter en lang arbejdsdag med næsten 2 timers overarbejde. Jeg er

DIY: Kreative telefon covers

Telefonen er efterhånden blevet vores alle sammens bedre halvdel og er svær at leve uden. Derfor er det

Erotisk novelle: Historikeren

Jeg sætter mig godt til rette i den magelige Chersterfield-lænestol. Længe har jeg ønsket at besøge denne klassiske

Vælg dig selv!

Kigger du tit misundeligt på dine venners Facebook-opdateringer, og ser, at nu har de igen været ude og