De 5 vigtigste ting, jeg har lært ved at blive mor

Her i november har min datter fødselsdag. Hun fylder 3 år. Det er jo helt crazy at tænke på. Tænk, at jeg har været nogens mor i 3 år.

Gad vide, om det også betyder, at jeg nu opgraderer til Mor 3.0 versionen?

En ny version med vigtige opdateringer, seje nye features og rettelser af gamle fejl og problemområder 😄 Man har lov at håbe!

Men det betyder i hvert fald, at jeg kan se tilbage på 3 år med sindsygt meget læring. Det er sgu en stejl læringskurve, man kommer igennem, når man bliver mor. Jeg har i hvert fald lært utrolig meget. 

Jeg har siddet og funderet lidt, og jeg vil gerne dele mine 5 vigtigste læringer med dig. Jeg vil gerne dele de 5 vigtigste ting, jeg har lært om at være mor – ved at blive mor.

Min lille familie inden den blev større – Min mand Rudi, Ellie og mig selv

1. Du får et dejligt barn uanset, om du ammer eller ej

Da jeg fik min datter, Ellie, for 3 år siden, gik amningen fuldstændig galt. 

Jeg lå på patienthotellet allerede de første 2 døgn efter at have født og græd af smerte, hver gang jeg skulle amme. Jeg ønskede at amme. Det gjorde jeg virkelig. Men efter en uge havde jeg allerede voldsomme sår på begge brystvorter, hvilket førte til en voldsom omgang brystbetændelse (der kom igen og igen), 4 hospitalsindlæggelser i løbet af den første måned som mor, samt brystbylder, saltvandsdræn og smerter, jeg ikke ville ønske for min værste fjende. 

Jeg nåede der til, hvor jeg ønskede, hun ikke ville vågne fra sine lure, for så skulle jeg jo amme hende, og det kunne jeg slet ikke overskue, for det gjorde SÅ ondt. 

Da Ellie var 6 uger gammel var hun 100% flaskebarn!

Puha. Det var en hård start på livet som mor, og særligt var det i lang tid efter en hård kamp med mig selv at acceptere, at jeg ikke skulle amme mit barn. Det føltes som en falliterklæring.

I april 2019 fødte jeg så min søn, Sylvester, og jeg har ammet ham fra dag 1. Jo jo, jeg skulle lige lande i det hele, og vi skulle finde hinanden, men det har som sådan gået gnidningsløst med amningen. En fuldstændig anden oplevelse at amme denne gang.

Men men men. 

Nu har jeg fået to børn. Og jeg har prøvet at have både et flaskebarn og et ammebarn. Der er alverden til forskel – og der er fordele og ulemper ved begge dele, som jeg ser det. Men – jeg har fået to dejlige, sunde og raske børn ud af det. Så i sidste ende betyder det ikke det store, om du ammer eller ej.

Det eneste, der betyder noget, er, at du og dit barn har det godt, og at du træffer den beslutning, der er rigtig for jer. Alt andet er pisse ligegyldigt.

Det er i hvert fald ikke et særlig vigtigt spørgsmål, når alt kommer til alt. 

To amme or not to amme – that is not the question 😉 

Og det leder videre til punkt nummer 2.

Vinteren 2019 – da jeg var gravid med Sylvester

2. Det meste af, hvad du tror er pissevigtigt, vil vise sig ikke at være det

  • Amning eller flaske? 
  • Fuldamning til 6 måneder eller igang med grød?
  • Stofbleer eller ej? 
  • Vegetar eller kød?
  • Samsovning eller egen seng?
  • Barnevogn eller klapvogn?
  • Sengetider?
  • Putteritualer?
  • osv osv osv 

Hold fast hvor man kommer igennem mange overvejelser, diskussioner og refleksioner på vejen mod moderskab. Der er så meget at tage stilling til, så mange meninger, så mange gode råd, så mange ting man kan, så mange bøger at læse og så mange eksperter at lytte til. 

Hånden på hjertet, så har jeg ikke læst en eneste baby/børne/opdragelsesbog nogensinde, og jeg har i høj grad prøvet at gå med min intuition, når der har skulle træffes beslutninger. Det har fungeret upåklageligt. 

Og det har også vist sig, at størstedelen af alle de ting, jeg har gået og spekuleret over, frygtet og overvejet – de er ikke så vigtige i sidste ende. 

Dit barn kommer til at blive et dejligt barn og et dejligt menneske uanset, om du vælger det ene eller det andet i langt de fleste tilfælde.

Så træk vejret og bare vælg det, du synes. Det skal nok gå rigtig fint alt sammen. 

3. Du kommer til at gentage dine forældres fejl

Uanset, hvor meget du prøver at undgå det, så står det ikke til at undgå. Du kommer til at gentage nogle af de fejl, dine forældre har lavet med dig. For du er et produkt af dine forældre. Deres mønstre er indprentet i dig.

Jeg har sagt til mig selv virkelig mange gange, at jeg ALDRIG ville gøre x, y, z med mine børn, som mine forældre havde gjort med mig (underforstået: for det var da frygteligt, ondt og skadeligt at gøre mod et barn). Og alligevel kan jeg høre min mors ord (med min mors tonefald) komme væltende ud af min mund i retningen af mine børn, når jeg er presset og linen er strukket helt ud.

Kan jeg lide det? NEJ! Sker det? JA!

Deal with it!

4. Du kommer til at begå nye fejl

Oh yes. Oveni de deprimende nyheder fra punkt 3, så kan jeg også fortælle dig, at du oveni at gentage fejl også kommer til at begå dine egne fejl som mor. 

Og det sker også selvom du har læst ALLE de rigtige bøger (og nej, jeg har stadig ikke læst nogle bøger om børn, babyer, opdragelse eller andet). 

Og det sker også stadig, selvom du har de bedste intentioner og elsker dit barn højere end noget andet. 

Det sker.

Det sker, fordi vi er mennesker. Og mennesker begår fejl.

Så tilgiv dig selv.

Mit største lille menneske – Ellie

5. Kys, kram og elsk – resten betyder ikke så meget

Tilbage til punkt 2 – det meste af det, du tror er pisse vigtigt, er det ikke. 

Det aller vigtigste – det ALLER ALLER vigtigste er, at dit barn føler sig elsket.

Elsket.  Set. Mødt. Velkomment. Trygt.

Giv dit barn dét, og så kan du fucke op med resten. Det betyder ikke så meget, hvis det første er på plads. 

Så kys dit barn.

Kram dit barn.

Og elsk dit barn.

Så skal det hele nok gå.  Kriserne og konflikterne bliver løst igen. Bare prop dem med kærlighed, så ofte som du kan. Og sig undskyld, når du ikke kan <3

Læs også

Morgenmads-bowl (2 varianter)

Jeg har opdaget en ny slags morgenmad; det er en fusion mellem yoghurt og havregrød og så tilberedes

DIY: Vase med terracottaeffekt

Et rustikt og stilet udtryk Du har måske allerede stiftet bekendtskab med terracotta-metoden på de sociale medier. Det

Indretning på få kvadratmeter

Hvordan skal man indrette sig på få kvadratmeter uden, at det tager overhånd og kommer til at se