DIY: Byg dit eget tøjstativ

Måske har du læst mit seneste indlæg “DIY: Makeup bord på budget“? Dette indlæg fungerer glimrende som en fortsættelse, da du nu får inspiration til at udvide dit makeup-værelse med et hjemmebygget tøjstativ.

Derfor skal du have et byg-selv-tøjstativ

“Og hvorfor nu det?” tænker du. Jo, det skal jeg sige dig.
Fordelen ved at bygge selv er, at du får det præcis, som du vil have det! Og det kan ofte gøres til en lidt skarpere pris, end forhandlerne kan tilbyde.
“Jojo, men hvorfor er det vigtigt for mig med et tøjstativ? Det hænger jo fint i skabet.” Okay, har du et mega lækkert skab med masser af plads, eller måske endda et walkin-closet med spotlys og plads til sko, tasker og dit tøj i farveorden? Så lad tøjet hænge.
Men har du som mig – og mange andre – et helt almindeligt skab, hvor der aldrig rigtig er plads nok, hvor du ikke kan finde den der bestemte bluse, der passer til dine khaki-grønne denim jeans, og hvor manden gør krav på op mod HALVDELEN af pladsen… Så har du i den grad fortjent dit eget ‘byg-selv-tøjstativ slash påklædnings værelse slash makeup room’.

Følg med herunder, så viser jeg hvordan.

Op med ærmerne og frem med værktøjskassen

Det skal du bruge:

  • Galvaniserede vandrør i ønskede mål.
  • Muffer til at samle rørene og montage til væggen.
  • Skruer og evt. rawplugs
  • Bore- og skruemaskine
  • Maling + pensel

Sådan gør du:

Ved at vælge vandrør som byggemateriale har du mulighed for at bygge stativet i lige nøjagtigt de mål, du kunne tænke dig. Der er derfor ikke nogen rigtig eller forkert måde at bygge stativet på. Find inspiration på Pinterest og Instagram, lav en tegning som udkast og gå derefter en tur i byggemarkedet efter materialer.

For at udnytte pladsen bedst muligt, har jeg bygget mit stativ i to “etager”. Du kan gøre det samme, hvis du har lyst, eller du kan nøjes med kun at have én bøjlestang. Tag højde for længden på tøjet + 15-20 cm bøjle og din egen armlængde, når du vurderer, hvor højt tøjet skal hænge – du skal jo også gerne kunne nå det, der hænger på den øverste række.
Jeg har 1 m. fra gulvet til første lodrette vandrør og igen 1 m. op til den næste. Det fungerer som en meget passende højde for mig. Der er enkelte lange cardigans, som må blive i skabet, men til gengæld kan jeg nemt nå tøjet på den øverste række.

Da mit tøjstativ er placeret i et hjørne, har jeg valgt at samle et langt rør og et kort rør med en hjørne muffe, således at jeg får en vinkelformet “bøjlestang”, som jeg kan montere på væggen. For en sikkerheds skyld er hjørnerne understøttet af et lodret rør – efter 3 år i en tøjbutik ved jeg om nogen, hvor tungt tøj kan være.
Ved montering på væggen har jeg forboret hullerne, isat rawplugs og skruet vægbeslaget fast heri. Det kan være en god idé at benytte rawplugs, alt efter hvilket materiale din væg består af.

Målene på mit stativ er som følgende:
Højde: 2 m. (1 m. + 1 m.)
Længde: 1 m.
Brede: 30 cm.
Stativet fylder derfor ikke mere end 0,3 m2 gulvareal.

Råt eller malet?

Efter stativet er samlet og sat fast, er det en god idé at rense det grundigt med sprit eller grundrens. De galvaniserede rør er nemlig belagt med en form for olie, der fedter en del.

Du kan bevare rørenes rustikke look og lade dem forblive den rå metalfarve, eller du kan male dem.
Jeg har valgt at male mine rør med en hvid ‘træ og metal’ maling fra Jem & Fix.
Beslutter du dig for at male stativet, så gå ikke i panik efter 1. lag, hvor malingen binder dårligt og du tydeligt kan se penselstrøgene. Dette bliver bedre efter næste lag. Mit stativ har fået 3 lag maling, og jeg er godt tilfreds.

Bl.a. for at skåne malingen bruger jeg tøjbøjler af plastik. Disse ridser ikke malingen ligeså nemt som bøjler af metal.

Efter 1. lag maling.

Efter 3. lag maling

Tadaaa! …Men hvad løb det egentlig op i??

Malingen er tør og stativet er færdigt! Du kan nu hænge alt dit lækre tøj op – enten det hele eller udvalgte farver, som du ønsker at nyde synet af eller at have nem adgang til.

Desværre kommer vi altså ikke udenom, at det ikke var nogen helt billig affære.
Prisen på dit tøjstativ afhænger naturligvis af dine valg, og jeg kan derfor ikke vide, hvad dit stativ ville løbe op i.
Hos mig, ser udgiften nogenlunde således ud:

Rør fra Jem & Fix: ca. 850,-
Maling + pensler fra Jem & Fix: 120,-
60 stk. bøjler fra Jysk: 120,-

I alt: ca. 1.100,-

Det blev altså ikke lige her, at vi fik sparet sammen til næste års sommerferie… Eller gjorde det??
Et nyt skab koster ofte et godt stykke over de 1.000,-, og der var jo problemer med pladsen i det gamle, ikk’?..

Uanset hvilken logik eller undskyldning du bruger, fortjener du helt sikkert den glæde og selvforkælelse, et lækkert påklædnings værelse giver hver morgen.

Du ønskes god fornøjelse med projektet 🙂

Læs også

5 tips til en fræk og romantisk påske

Indlægget indeholder reklame og reklamelinksReklamelinks er markeret med * Kære læser, Jeg – Miss Curious fra Missgrey.dk og