DIY: Efterårsdekorationer

Efteråret er en smuk tid. Naturen skifter farve, og luften bliver klar og kølig. Hvis du – ligesom jeg – gerne vil have det smukke efterår lidt mere ind i hverdagen, så læs med i indlægget her. Jeg vil komme med mine tips, tricks og ideer til, hvordan du kan være kreativ med naturens egne materialer og på den måde få mere glæde af efteråret. Dekorationerne kan laves med både børn og voksne og kan nemt kombineres med først at tage en tur i skoven og samle sammen, og derefter at lave dekorationerne derhjemme over en kop varm kakao – måske en aktivitet til efterårsferien?

Udendørs pynt

Vi går en koldere og mørkere tid imøde; men det behøver ikke at være trist! Pynt terrassen eller indkørslen med friske farver og hyggelige lanterner og vær med til at skabe lys i mørket.

Årstidens glæder

Start med at tænke over, hvad du bedst kan lide ved efteråret. Hvad der gør dig glad, og hvad du synes, der kendetegner lige netop denne årstid?
Personligt synes jeg, at græskar og de orange farver er meget karakteristiske for efteråret, men det kunne ligeså godt være de bordeux/violette farver, som også ses i mange sensommer-/efterårs planter.
Jeg har på terrassen sat denne her bænk med pyntegræskar på. Derudover har jeg anskaffet mig nogle hvide lyng-planter. De er rimelig neutrale og fjerner ikke fokus fra græskarne.
For at tilføre lidt ekstra ‘hygge’, har jeg placeret et par lanterner sammen med. Disse er af LED med timer, og tænder derfor automatisk først på aftenen – smart ikke?

Placeringer

Tænk over, hvor du vil få mest glæde af din udendørs dekoration. Det er ikke sikkert, at det er på terrassen, hvor vi ellers har opholdt os meget henover sommeren. Måske er det nærmere i indkørslen, ved hoveddøren eller op ad et vindue, hvor du kan nyde synet indenfor i stuen. Det er den sidste løsning, jeg selv har valgt.

Tip til lanterner

Har du lanterner stående udendørs, behøver du ikke at have et lys stående i dem. Du kan også dekorere dem med pynt fra naturen; f.eks. mos, kogler eller grene.

Udendørs brændestabel

Du behøver faktisk ikke, at være den heldige ejer af en brændeovn for at have brænde liggende. Trækævler er dekorative og kan give din terasse et hyggeligt og vinterligt præg.

Se flere populære produkter og idéer her (reklamelink)

Græskarlygter

De fleste af os har sikkert lavet dem som barn – de famøse græskarlygter. De er hyggelige at lave og kan efterfølgende pynte fint i vinduet eller ved hoveddøren.

Start med at tømme græskaret for fyld og kerner. Lav evt. et “låg” på græskaret ved at skære rundt om stilken. På denne måde har du nem adgang til at udhule det.
Skær derefter dit ønskede motiv – og her er mulighederne mange. Gå evt. på opdagelse på Pinterest, hvor du kan få sjov og spændende inspiration.
Mine græskarlygter er skåret med en urtekniv, en lidt større kniv og hvad jeg nu lige havde i køkkenet, men de fleste hobbyforretninger (f.eks. Panduro) sælger også udskæringsværktøj, der er beregnet til børn.

Vær opmærksom på, at når du har skåret i dit græskar, holder det kun ganske få dage, inden det går i forrådnelse.
Tip: Holdbarheden kan forlænges, hvis du pensler hele indersiden af dit græskar med Atamon. OG jo færre og jo mindre huller, du laver i dit græskar, jo længere holder det.

Indendørs pynt

Skab hygge med stearinlys, lyskæder og pynt fra naturen. Brug hvad du har i haven eller pak bilen med mand og børn og tag en tur i skoven. Naturen er så smuk på denne her årstid, og indsamling af materialer er en god grund til at komme ud og nyde naturen.

Lys-dekorationer

Et fad, nogle bloklys og pynt fra naturen – så simpelt kan det gøres.
Jeg har et bøgetræ nær indkørslen, og har derfor nem adgang til disse skaller, som bøgetræet smider i starten af efteråret. Dem har jeg samlet sammen og lagt op i mit lysfad. Du kan gøre det samme. Bog og skaller fra bøgetræerne findes i de fleste danske skove og har en fin størrelse til dekorationer.
Du kan også bruge kastanjer, små kogler eller andet pynt fra naturen.
Husk – kun fantasien sætter grænser!

Jeg har i denne dekoration brug levende bloklys, men disse kunne også sagtens erstattes af LED bloklys for en bedre brandsikkerhed.

Pynt i Glaskuppel

Glaskupler kan noget. De kan give noget simpelt og jordnært et ret eksklusivt look.
Som det ses på billedet, er der små lærkegrene og kogler i min, men glaskupler er faktisk også en super god måde at udstille børnenes kastanje-dyr på. Læg evt. lidt mos i bunden og lad kastanjedyrene flytte ind i deres nye omgivelser.

Overvej en lyskæde

Okay, du kan ligeså godt lære det allerede nu… Jeg er svært glad for lyskæder. Men du kan altså nemt bruge dine lyskæder meget mere end kun til jul.

Her har jeg brugt en adventsstage fra sidste år. Jeg har fyldt den med pyntegræskar og en lyskæde. Det giver en hyggelig efterårs-stemning.

Alternativ pynt til lanterner

Ligesom udendørs kan du også fylde dine indendørs lanterne med andet end stearinlys.
Kogler, pyntegræskar og en lyskæde kan nemt skabe en hyggelig atmosfære i hjemmet.

Find inspiration til dit næste projekt her (reklamelink)

Fyld til vaserne

De fleste af os har vaser stående, hvor vi henover sommeren fylder dem med årstidens blomster. Men vaserne behøver absolut ikke at stå tomme hen, bare fordi vi nærmer os efteråret. Du får her et par ideer med på vejen.

Farverige blade

Jeg har sagt det før – jeg siger det igen: Efteråret er fyldt med smukke farver.
Dekorer dine vaser med grene, der har gule, grønne, orange eller røde blade. Gå på opdagelse i naturen og se, hvad du kan finde.

Det hemmelige trick – Okay, dette bliver imellem os to, ikk’?
Grenene på billedet er kunstige. Jeg købte dem for år tilbage, men dekorerer troligt med dem hvert år.
SÅ! Hvis du har svært ved at finde lige netop dét, som giver prikken over i’et i dit hjem, er det også okay at ty til blomsterhandleren eller isenkræmmeren.

Fyld vasen med blade

Du behøver rent faktisk ikke at fylde grene eller blomster i dine vaser. Farverige blade kan i sig selv også se flotte og dekorative ud.

Det kan anbefales at presse dine blade, når du har samlet dem i naturen. Fordel dem i en blok eller i en gammel bog og stil noget tungt ovenpå. Efter nogle dage er bladene tørre og helt flade – det gør dem lidt nemmere at dekorere med.

Lærkegrene med fine kogler

Det kan være flot med en farverig buket, men der er også noget smukt i det simple udtryk, som en vase med nøgne grene kan give. Disse grene er lærkegrene med små, fine kogler på. Du kan naturligvis smide lyskæder på, men de er nu også fine bare i sig selv.

Dekorer med smukke kastanjer

De kan være svære at finde, kastanjerne. Men når det lykkes, kan det være svært ikke at blive fristet til at fylde lommerne med de flotte, blanke kastanjer.

Men hvad kan du så bruge dem til, når du kommer hjem med fyldte lommer?
Der kan naturligvis laves kastanjedyr i alverdens afskygninger. Men du kan også fylde dem i en fin glasvase og lade dem pynte, præcis som de er.

That’s all fokes!

Det var, hvad jeg havde af ideer! Jeg håber, at du lide dem, og at du kunne have mod på prøve nogle af dem af.
Del meget gerne et billede af dine efterårs dekorationer med mig på Instagram med hashtagget #byskovdiy eller tag mig med @sandrabyskov. Lad os inspirere hinanden til endnu flere kreative ideer! 🙂

Go’ krea lyst og rigtig glædeligt efterår.

Læs også

Morgenmuffins med gulerødder og knas

Jeg tror nok, at morgenmadsmåltidet er mit absolutte favoritmåltid. Jeg elsker de langsomme morgener, hvor der er god

Sådan overlever du efteråret

Så er efteråret her, med kulde, mørke og våde dage. Og traditionen tro efterårs forkølelser, influenzaer og andre

Snickersnitter (hjemmelavede)

Herlige snickers-snitter som er nemme at lave og som bare smager såååå skønt. Du får en blød bund

At forberede sig på renovering

Beslutningen er taget! Nu kommer det til at ske, huset skal renoveres.Vores skønne villa fra 1945 trænger til