DIY: Jule- og vinterpynt i ler

Jeg tror, at vi er flere, der husker de mindre flatterende jule- og nissemænd, som mange af os lavede af ler i formninglokalet tilbage i 2. – 3. klasse… Men bare rolig; det er altså ikke dem, vi skal lave i dag. Lerfigurer KAN nemlig godt være flotte.

Til foreslagene herunder har jeg brugt selvhærdende ler fra Søstrene Grene. Det er vigtigt, at dit ler er selvhærdende, hvis du ikke har en ovn til at brænde lerfigurerne i (som de færreste af os jo har). Sørg for undervejs kun at tage det ler ud af pakken, som du skal bruge til din pågældende figur. Lad resten af leret forblive i den tætlukkede pakke, så det ikke tørrer ud. Leret er nemlig bedst at arbejde med, imens det er fugtigt. Sådan undgår du også nemmest sprækker i dine figurer. Nå, lad os så komme igang!

Grantræ med lys i

Step 1

Start med at lave en skabelon af karton. Skabelonen skal være trækantet, men rund i bunden, således at den ligner et et kræmmerhus, når den er foldet. Brug evt. en passer for at få rundingen jævn.

Step 2

Rul leret ud til få millimeters tykkelse med en kagerulle.
Læg derefter skabelonen på og skær med en lille kniv dit kommende juletræ fri.

Step 3

Fold nu din skabelon til et kræmmerhus i en passende størrelse og hæft enderne med tape.

Step 4

Beklæd din kegleform med det ler, som du skar fri under step 2.
Skær overskydende ler af, hvis det er nødvendigt.

Step 5

Modellér nu enderne sammen. Dyp evt. fingeren i lidt vand, for at gøre samlingen mindre synlig. (men pas på ikke at bruge for meget, da vand også udtørrer leret.)

Step 6

Lav forsigtigt huller i dit juletræ med et sugerør, og stil det til tørre i ca. 48 timer. Tørretiden afhænger naturligvis af lerets tykkelse.

Det kan anbefales af løsne din indvendige skabelon en smule af siderne, imens leret stadig er fugtigt. Fjern derefter skabelonen helt, når juletræet har tørret 6-8 timer, så du ikke risikerer, ikke at kunne få skabelonen ud.
Når leret er helt tørt kan det males med f.eks. akrylmaling.
Af hensyn til varme og brandfare er det bedst at bruge LED fyrfadslys inde i træet.

Vinterlige fyrfadsstager

Step 1

Start med at rulle en klump ler ud. Placer et fyrfadslys og skær med en lille cm. “sømrum” rundt om fyrfadslyset. Hvis du har en kage-udstikker, der passer i størrelsen, kan den naturligvis også bruges.

Step 2

Nu er det tid til at trille pølser af leret . Vi skal bruge 3 i alt.

Step 3

Flet forsigtigt dine tre ruller til en fin fletning af ler.

Step 4

Rul fletningen omkring fyrfadslyset og modelér enderne sammen. Vær dog opmærksom på, at leret kan trække sig en smule sammen under tørringen; så sørg for at det er god plads til, at lyser kan komme ud og ind af stagen.

Step 5

Tryk nu forsigtigt den flettede ring sammen med bunden, som du lavede i step 1.

Step 6

Lav en ekstra rulle af ler, som placeres øverst på stagen med et forsigtigt tryk.

Stagen sættes til tørre i ca. 48 timer og kan herefter males med f.eks. akrylmaling.

Tip: Oplever du, at bunden eller den øverste ring, har svært ved at blive siddende efter tørring, kan du sætte dem sammen med lidt lim fra en limpistol.

Ophæng til juletræet

Udstikker ophæng

Rul leret ud med en kagerulle og brug udstikker-forme til at stikke forskellige figurer ud af leret. Lav derefter et hul med et sugerør, så du kan sætte en snor i din figur, når den er tør.
Utroligt simpelt – og alligevel julet og smuk i sin egen enkelthed.

Lad figurerne tørre i ca. 48 timer. Herefter kan de males med akrylmaling, hvis du har lyst til det, og ellers sættes en fin snor i, og ophænget er klar til at komme på juletræet.

Ophæng med tekst

Du kan også lave aftryk i dine lerfigurer.
Her har jeg brugt små stempel-bogstaver til at skrive på ophænget. Det kunne f.eks. være med en lille kort tekst, et navn eller måske et årstal.
Du kan også lave aftryk af grene eller blade. Vær kreativ og prøv dig frem.

Kringler

Rul tynde “pølser” af leret og form dem til små kringler. Det kan dog godt være lidt “kringlet” (…haha!) at få den rigtige facon. Men prøv dig frem!

Når kringlerne er tørrede, kan de males eller hænges på juletræet, som de er.

Det var, hvad jeg havde for nu. Jeg håber, at du fandt noget, som du kunne bruge, eller at jeg måske har inspireret dig til at prøve kræfter med dit eget hjemmelavede jule- og vinterpynt.
Brug meget gerne #ByskovDiy og #lachikadk , hvis du skulle få lyst til at dele et billede af dine kreationer 🙂

God fornøjelse, glædelig jul og rigtig godt nytår!

Læs også: Kreative Julegaver

Læs også

Familie-ferie hvor alle har det sjovt

Det kan været noget af en udfordring at finde på, når det kommer til ferie som familie – især med små børn. Hvor er temperaturen udholdelig? Hvad er der af aktiviteter til at stimulere de små? Og hvor får man børnevenlig spise? Ja, tanker og overvejelser er der nok af når alle skal stilles tilfredse.

12 ideer til Valentinesday

Valentinesday kan som bekendt skille vandene. Nogle elsker dagen og tager imod blomster, balloner og chokolade med åbne

DIY: Påskeæg med marmor-look

Påsken nærmer sig, og gule kyllinger og royale påskeæg popper stille og roligt frem i de danske hjem;