DIY: Kreative julegaver

Julen nærmer sig med hastige skridt, og de fleste af os er begyndt at gøre os overvejelser omkring årets julegaver.
Jeg selv ramler tit ind i dilemmaet, hvor jeg ønsker at give mine familiemedlemmer den BEDSTE julegave, de kunne ønske sig – men økonomien skal også kunne følge med… For der skal jo også være råd til en overdådig julemenu med det hele, raflegaver, mandelgave, den der smukke julekjole fra butikken henne på hjørnet, værtindegave til julefrokost 1, 2 og 3 – for ikke at nævne nytårsfesten sidst på måneden, shit…

Ro på – ingen panik!… For der findes faktisk en gylden middelvej, hvor du både kan give familien gode, personlige julegaver og samtidigt have økonomien i behold.
I dette indlæg får du inspiration til, hvordan du selv kan lave kreative julegaver og værtindegaver; og mange af gaverne kan sagtens laves i fællesskab med børnene en hyggelig decemberdag.

Gaver i krympeplast

Krympeplast kan bruges til et hav af forskellige muligheder! Du kan f.eks. lave vedhæng til halskæder, øreringe, armbånd, nøgleringe, køleskabsmagneter og meget andet.

Det er forholdsvist nemt at arbejde med, og der er gode muligheder for at slippe fantasien og kreativiteten løs – og derudover er det også lidt sjovt at se forvandlingen ske under varmebehandlingen.

Hvis ikke du kender til krympeplast i forvejen, kan jeg anbefale dig at tjekke mit indlæg: https://lachika.dk/diy-kreativ-med-krympeplast/ , hvor du kan se, hvordan man arbejder med det.

Hjemmelavet bodyscrub

Denne hjemmelavede scrub er velegnet som værtindegave, julegave til ham eller hende, der elsker selvforkælelse, eller som en lille forkælelses-ting til dig selv.
Scrub’en består udelukkende af naturlige ingredienser og tager kun 5 minutter at lave. Den fugter huden og dufter fantastisk!

Opskrift:
125 g sukker
2-3 spsk kokosolie
3 spsk citronsaft

Alle ingredienser blandes sammen og hældes i et fint glas med låg.
Scrub’en kan fint holde sig 1 – 2 måneder.

– Du kan naturligvis google dig frem til endnu flere spændende opskrifter på lækre bodyscrubs.

Hjemmelavede duftlys

Duftlys er hyggelige i den kolde og mørke vinter, og der findes utallige dufte, som du kan tilføje i dine hjemmelavede duftlys. Forestil dig f.eks. et hjemmelavet lys med duft af gran og en kreativ, personlig label?
– Det er da et meget godt alternativ den til sædvanlige julestjerne som værtindegave!

Du kan læse mere om, hvordan du kan lave dine egne duftlys i mit indlæg: https://lachika.dk/hjemmelavede-duftlys/

Hjemmebag i personlige glas

Helt ærligt – findes der noget hyggeligere end at tulle rundt i køkkenet med julebag, julemusik og duften af vanilje og allehånde? Nej vel?

Slå dig løs med din yndligs opskrift, dekorer med glasur, hvis du har lyst, og put derefter dine hjemmebagte julekager i små glas (evt. genbrugte syltetøjsglas). Dekorer glassene med en sløjfe og en hjemmelavet mærkat. Du kan være kreativ med hjemmelavede labels i Word eller Paint, som du kan printe ud og klistre på glassene. Du kan naturligvis også lave en håndskrevet mærkat og sætte på.
Tadaa – så er det styr på værts-/værtindegaverne til hele December.

Billedramme

Måske du kender den løsning, hvor du uploader billeder i en app eller afleverer dem i en fotoforretning og så efterfølgende får en plakat ud af det?

Hvis du kan lide den idé, så hold dig endelig ikke tilbage. Gå på jagt i dine gamle fotos, print dine favoritter ud og sæt dem i en pæn ramme -voila, så har du din egen plakat-løsning – og til en rigtig god pris.

Kalender

Kan du lide at klippe-klistre, tegne eller male?
Så var det måske en idé at lave en kalender som julegave.
De fleste af os kender de kalendre, som man kan bestille igennem sin fotoforretning, men du kan altså også lave din egen helt fra bunden.
– En hjemmelavet kalender fra børnebørnene vil helt sikkert også vække stor glæde hos bedsteforældrene.

Krus

Et krus med en personlig tegning på er som altid en sikker vinder. Men du kan også skrive en sød hilsen på eller et humoristisk citat.
Krusene med tilhørende tusser kan købes i de fleste hobby forretninger, og denne her gave kan alle være med – store som små.

Bløde pakker

Kan du betjene en symaskine, er der også gode muligheder for hjemmelavede gaver her.

Måske det var noget med grydelapper i personens yndlinsfarve? Til det skal skal du bruge stof og varmebeskyttende pladevat. Begge dele kan temmelig sikkert købes hos din lokale syforretning.

Du kan også sy personlige pudebetræk. De er lette at lave, og du bestemmer selv, om puderne skal have et sjovt, farverigt, moderigtigt eller personligt udtryk.

Tip: vask materialerne, inden du syr. Så er du sikker på, at stoffet ikke kryber, hvis det i ny og næ ryger en tur i vaskemaskinen.

Kreative pengegaver

Okay okay, jeg VED godt, at der er meget delte meninger om, hvorvidt man kan give penge i julegave eller ej.
Hvad der er rigtigt og forkert, vil jeg ikke blande mig i; men skulle du nu have lyst til at give penge i julegave, så får du alligevel lige et tip med på vejen.

Jeg vil henvise dig til mit indlæg: https://lachika.dk/kreative-pengegaver/ , hvor jeg beskriver lidt nærmere, hvilke overvejelser du kan gøre dig, når du skal ramme plet med en kreativ pengegave.

Oplevelser og gavekort

Denne løsning er en af mine egne favoritter.
Ved at give en hjemmelavet oplevelse har du fuldstændig frie tøjler omkring, hvad oplevelsen skal indebære. Samtidigt giver du personen noget, der ikke kan købes for penge – nemlig kvalitetstid.

Du kan f.eks. undersøge, hvad et frokosttilbud koster på din yndlingscafé, eller hvad entréprisen i svømmehallen er. Varier din oplevelses-gave efter hvad personen kan lide.

Du kan også lave “gavekort” til ekstra hjælp i hverdagen. F.eks. til rengøring af huset, bilvask, 30 minutters massage, hjælp i haven eller hvad end vedkommende ville sætte pris på.

Du kan give din gave en kreativ udformning på computeren i f.eks. word, hvor du kan indsætte tekst og billeder og gøre gaven ekstra personlig.
Pak gaven fint ind i en æske og giv den til en, du holder af.

Personlige gaveæsker

Mit sidste julegave forslag er nok også mit yndlings. Det er en løsning, jeg selv har benyttet mig af flere gange.
Her kan du nemlig kombinere de kreative gør-det-selv gaver med dine indkøbte gaver, så resultatet bliver lækkert og personligt. Du kan naturligvis også bruge udelukkende købte gaver, som på denne her måde får et personligt touch.

Eksempel:
En velvære æske med lækre håndklæder, en god sæbe, et hjemmelavet duftlys og en hjemmelavet scrub,

Eller:
En kasse hvori der ligger et krus med en personlig tegning/citat, breve med the eller kakaopulver og et glas med hjemmebagte julesmåkager.

Eller til sidst:
Til ham, der aldrig ønsker sig andet end strømper og underbukser…
Giv ham en gaveæske med ting, som du ved, at han holder af; f.eks. hans yndlings slik, en film, han gerne vil se, deodorant eller hårvoks (alt efter, hvad han nu er for en type). Du kan i denne boks også vedlægge en hjemmelavet “oplevelse”, som I kan tage på sammen eller et krus eller en nøglering med en sød hilsen.
Det er selvfølgelig helt op til dig selv, om du vælger at smide et par sokker eller underbukser med i puljen som prikken over i’et 🙂

Brug en aflagt papkasse eller skotøjsæske. Beklæd den med farvet karton eller gavepapir. Læg lidt silkepapir i bunden af æsken og placer dit indhold.
Pak gaven pænt ind og giv den til en, du holder af.

Det var, hvad jeg havde af forslag til hjemmelavede julegaver. Jeg håber, at der var noget, du kunne bruge; og husk at du altid er velkommen til at benytte mit hastag #byskovdiy, hvis du deler et billede af dine hjemmelavede kreationer. Med det vil jeg ønske dig god krealyst og en rigtig glædelig jul.

Læs også

Det er jul- lad os elske!

Vi håber alle på en fredfyldt og harmonisk juletid, men julen er for mange mennesker også, en stressende