Forårsstemning ved hoveddøren

Jul og nytår er forlængst et overstået kapitel, og de fleste af os er nu mere end klar til sol, forår og sprudlende forårsblomster.
Men! Selvom kalenderen siger Marts, er der stadig risiko for frost og vinterligt vejr, som ikke alle planter bryder sig om. (-Nej, heller ikke planterne 😉 )
Der findes dog en gylden middelvej, hvorpå du kan skabe forårsfornemmelser i og udenfor hjemmet uden at frygte for en smule frost.

Da det er ved hoveddøren, vi tager imod vores gæster – ligesom at det er det første, vi selv ser, når vi kommer hjem hver eneste dag, er det et rigtig godt sted at starte forårsforvandlingen.

BLOMSTERKRUKKER

Ønsker du blomster ved hoveddøren, er løgplanter især gode som tidlige forårsblomster; heribland hyacinter, perlehyacinter, vibeæg, liljer og krokus.
Jeg selv køber forspirede blomsterløg hos mit lokale blomstercenter, men du kan naturligvis også sætte løg ud i efteråret og spire dem selv.

Vintergækker er også en løgplante, og gror i mange villahaver i det tidlige forår. Du kan nemt grave en klase vintergækker op og plante dem i en krukke nær din hoveddør, din terasse, eller et andet sted, hvor du måske får mere glæde af dem end under hækken i baghaven.

Fordelen ved at plante i krukker er, at du nemt kan flytte rundt på dem, som det passer dig. De er nemmere at holde fri for ukrudt og er også ret nemme at skifte ud i undervejs, som sæsonnerne skifter.
Planter i krukker skal dog vandes oftere end planter, der gror i bede; og så skal du altid sørge for, at der er hul i bunden af dine krukker, så vandet kan løbe fra.

Krukkerne kan styles og mixes, præcis som du ønsker det. Du kan også lave sammenplantninger med forskellige planter i én krukke, eller du kan holde det adskilt og lave små ‘klynger’ med krukker.
Du kan kan farvekoordinere krukkerne som her med hvide/lyse blomster, eller du kan bruge to farver sammen. Du kan også slå dig løs med et hav af forskellige farver! Kun fantasien sætter grænser.

KEJSERBUSK

En kejserbusk er også særdeles nævningsværdig. Med sine smukke, rosafarvede blomster, kan den få forårsfornemmelserne frem hos de fleste af os.

Kejserbusken hører til de vinterblomstrene buske og blomstrer fra November til Marts/April måned. Busken går dog i dvale ved hård frost, men blomstrer videre, så snart temperaturen igen stiger.

Det kan helt bestemt anbefales at plante en kejserbusk i nærheden af din hoveddør, din terrasse, eller et andet sted, hvor du kan få glæde af de smukke, velduftende blomster igennem vintermånederne.

DØRKRANS

En dørkrans associeres af mange med gran og med jul – men det behøves det faktisk slet ikke!
Du kan lave dørkranse til enhver lejlighed; og hvis du bruger, hvad der i forvejen gror i haven, er det en billig og årstids-tilsvarende måde at pryde din hoveddør.

Denne krans er lavet af birkegrene og egeføj – begge bløde grene, som du nemt kan bøje og forme til forskellige dekorationer. Kransen bindes sammen med naturfarvet ståltråd og kan evt. pyntes med bær, blomster, sløjfer, eller hvad end, du nu synes, passer til din hoveddør.

OBS! Snebær er giftige – som andre bær i fri natur også kan være – så vær opmærksom; især hvis du laver dørkranse sammen med børn.

Tip; har du, ligesom jeg, en dør, du ikke kan slå søm i?
Så kan du købe klæbesøm i de fleste byggemarkeder. De er nemmere at sætte op og kan uden problemer fjernes igen. Det kan også være en god løsning, hvis du ikke ønsker at have en dørkrans hængende hele året.

DETALJER

Pyntenips er såvel udenfor boligen som indenfor et temperaments spørgsmål.

En dørmåtte, lanterner med lys, nogle søde krukker eller plantekasser er en ret simpel og tilgængelig måde at skabe stemning ved hoveddøren.
Og hvis dét kan kan give en følelse af velvære eller selvtilfredshed, kan det måske godt betale sig at investere en solrig forårs søndag på at nusse lidt om hoveddøren.

Og husk – kun fantasien sætter grænser!
Rigtig god fornøjelse.

Læs også

DIY: Kreativ med stearinlys

Stearinlys kan bare noget med hyggen, især her i den kolde årstid. Og når de så samtidigt giver