Går du i for små sko?

Skrevet af Ida: Instagram herFacebook her Hjemmeside her

De fleste har et par til enhver lejlighed. Et par til hverdag, et par til træning, et par til haven, flot fodtøj til fest og et par slidte bløde sutter til hjemmebrug. Sko.

Men trods det store privilegerede I-lands-udvalg, har du så også bemærket, at der i vores samfund udspiller sig en tendens til, at vi har alt for små sko på i forhold til hinanden. Gad vide hvor det er, at skoen trykker?

Hvor trykker skoen?

”At gå i for små sko” er et gammelt ordsprog, som betyder, at man er smålig og snæversynet. Det betyder, at man i en given situation er intolerant og holder på sit. Når man går i små sko, så har man helt klare ideer om, hvad der er rigtigt og forkert. Man har meget tydelige grænser og faste principper. Det betyder, at man ofte er kritisk overfor situationer, som man nødvendigvis ikke behøver at være kritisk overfor.

Det ses blandt andet tydeligt på de sociale medier hvor krænkelseskultur, shaming og lange tråde med uendelige diskussioner finder sted. Det starter ofte med én som har fået købt sig en skostørrelse for lille.

Men også i hverdagen. Måske kan du genkende denne situation: Du er hjemme hos en veninde og I skal lave mad sammen, har I aftalt. Du hjælper med at skære gulerødderne ud til gryderetten. Da du er færdig, kan du se på hende, at der er noget galt. Du har skåret dem i en helt forkert størrelse. Men du vidste det nærmest godt på forhånd, at du ikke kunne gøre hende tilfreds. Heldigvis, ved du godt hvor skoen trykker, hun går nemlig i for små sko.

Vi kender alle det ovenstående scenarie i forskellige udformninger, og de fleste af os har områder i livet, hvor vi er ”veninden” med de små sko.

Hvordan ser din egen skohylde ud?

Prøv at tage et kig på din egen skohylde. Hvor har du alt for små sko på? I hvilke områder af dit liv har du mange principper om, hvad der er rigtigt og forkert?

 • I din definition af venskaber?
 • Når du skal holde fest?
 • Den måde dit hjem ser ud på?
 • Hvordan din kærlighedsrelation skal være og udvikle sig?
 • Hvad du må spise?
 • Hvor ofte og hvordan du skal træne?
 • Omkring dine børn?

De steder i livet hvor vi går med små sko, er de steder, hvor vi føler os utrygge. Faste principper om hvad der er rigtigt og forkert giver nemlig tryghed, og tryghed er og bliver den højeste værdi for os mennesker. Følelsen af tryghed hænger sammen med følelsen af at ”overleve” så at sige.

Vi må kridte skoene

Jeg tror at året 2020 er året som kollektivt sender os et sted hen, hvor vi tuner ind på, hvad der i virkeligheden er vigtigt for os. Når vi gør det, så holder vi helt automatisk de små sko fra døren. Vi må alle i fællesskab kridte skoene og lade være med at gøre alt op i, hvad der er rigtigt og forkert, for i virkeligheden findes det slet ikke. Rigtigt og forkert er kun med til at skabe falsk tryghed for os.

Inden du skyder nogen noget i skoene

For at mindske det voksende antal små sko, så er der to steder du kan være opmærksom:

 1. Når jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg selv går i for små sko, så stiller det enkle spørgsmål:
  ER DET VIGTIGT? ER DET VIRKELIG SÅ VIGTIGT? Så finder jeg lynhurtigt ud af, om det er en sag som er værd at gå ind i eller ej.   Er det vigtigt for mig hvilken størrelse gulerødderne har? NEJ! Videre.
 2. Når jeg skal forholde mig til mennesker, som jeg synes går i for små sko, så har jeg øje på noget særligt. Jeg prøver at sætte mig i personens sted – jeg går en tur i deres sko. Jeg fornemmer hvad den positive hensigt er bag den adfærd personen har.
  Det kunne være at personen følte sig mest tryg med den størrelse på gulerødderne, som de plejede at have. Måske har jeg med en kontrolfreak at gøre, som har det bedst i kasser og med markerede grænser, fordi det simpelthen er tryggest lige nu.
  Når jeg skaber bevidsthed om den positive hensigt bag adfærden, så er det nemmere for mig at være omkring mennesker som går i for små sko. Det giver mig mulighed for at vælge mere frit i situationen.

Må jeg være fremme i skoene?

Konsekvensen ved et samfund fyldt med klemte fødder er, at ingen tør at være fremme i skoene mere. Alle vil gå på liste fødder i frygt for at træde nogen over tæerne, og det synes jeg er smadder ærgerligt.

Måske synes du, at jeg er lige lovlig fremme i skoene med dette budskab. Det er helt okay. Men jeg hepper på de store sko, og køber et par nye en gang imellem, hvis jeg kan mærke, at dem jeg har på bliver for trængte. Det som der allervigtigst for mig er, om der er plads og rart at være.


Læs også: I narcissistens klør

Læs også

Erotisk novelle: Chefen

”Kommer du ikke forbi?” Teksten i SMS’en er kort, præcis og ikke til at misforstå. Tonen er meget

Müslibarer med kakao og hasselnød

Uden tilsat sukker, glutenfri og vegansk. Hermed opskriften på hjemmelavet müslibarer med kakao og hasselnød. Det er en