Gør oprydning nemmere

Ordet oprydning har for mange en negativ klang, men med lidt omstilling og øvelse kan det lade sig gøre at få en mere positiv indstilling, hvilket letter både oprydning og hverdag.

Rigtigt mange mennesker har modstand på oprydning. De synes, det er både hårdt, kedeligt og svært, og det kan der være rigtigt mange årsager til.

  • Måske har du aldrig rigtigt lært at rydde op og har derfor svært ved at sortere ud og skabe systemer.
  • Måske rydder du primært op, fordi du synes, du bør – fx for dine gæsters skyld, og derfor føles oprydningen som en sur pligt.
  • Måske har du alt for mange ting, hvilket betyder, at lige gyldigt hvilke smarte systemer, du udtænker for dine skabe, skuffer, hylder og rum, så bryder de lynhurtigt sammen igen.
  • Måske skubber du oprydningen foran dig, indtil du ikke kan udskyde det længere, og så er mængden af rod og ting, så uoverskuelig, at det ville tage modet fra de fleste.
  • Måske bliver du ved med at tænke og tale om det som hårdt, kedeligt og svært, og derfor opleves det også sådan.

Kan du genkende dig selv i nogle af scenarierne?

De er alle helt normale, men det kan lade sig gøre at ændre dine historier, justere dine vaner og opøve dine evner, så oprydning bliver rarere, nemmere og mere overskuelig.

Læs med her og følg de tips, der giver mest mening for dig.

1) Jeg vil anbefale dig, at du rydder op og sorterer ud for din skyld. Hver gang du ser dig selv begynde at rydde op for dine gæsters eller dine kollegers skyld, så stop op og tænk:

”Jeg gør det for min skyld, eller jeg lader være!”

2) Lad være med at tro, du skal klare alt på en gang. Tag i stedet oprydningen i små sikre etaper. Skab små synlige resultater for dig selv, og glæd dig over alt det, du har nået, fremfor at fokusere og bekymre dig om alt det, du stadig mangler.

3) Øv, dig i at skille dig af med ting. De fleste af os har ALT for mange ting, også ting der overhovedet ikke gavner os længere – måske aldrig har gavnet os. Mængden af ting er ofte en af de største årsager til, at vi kæmper med rod. Spørg dig selv, om dine ting passer til dig, der hvor du er nu, og der hvor du gerne vil hen, og skil dig af med de ting, der ikke passer. Send dem fx videre til andre, der kan få glæde af dem.

4) Sørg for at alle dine ting har en plads i dit hjem – og kun én. På den måde bliver det langt lettere at finde ting, lægge ting på plads og holde orden og overblik. Begynd fx i dag med at finde en fast plads til dine nøgler. Læg dem her HVER gang du kommer hjem, og nyd at du altid kan finde dem. I morgen kan du fortsætte med at finde en plads til en anden ting.

5) Øv dig i at tænke og tale positivt om oprydning, og læg mærke til den forandring, der sker.

Instagram her – Facebook her

Læs også