DIY: Hjemmelavede duftlys

Efter en god sommer med lange, lyse aftener er det igen på tide at trække indendørs, tænde for radiatorerne og at skrue op for hyggen. Og netop det med hyggen, det får du gode råd til i indlægget her! For findes der noget hyggeligere end at pakke sig ind i et lunt tæppe og have varm kakao og levende lys på sofabordet, imens efterårsvinden raser udenfor? Nej vel?..

I dette indlæg guider jeg dig til, hvordan du kan lave dine helt egne, personlige duftlys. Du kan naturligvis også undlade at tilsætte duftolie – så har du i stedet for bare ‘dine helt egne, personlige stearinlys’.
Lysene er perfekte til de mørke efterårs aftener, men de er faktisk også super gode som værtindegaver i den kolde tid. Og hvis du vælger at genbruge syltetøjsglas og stearinrester – så er det faktisk næsten gratis!
Læs med herunder, så viser jeg hvordan.

Det skal du bruge:

  • Små glas (F.eks. gamle syltetøjsglas)
  • Væger (Disse kan fås i hobbyforretninger, f.eks. Panduro)
  • Stearinrester
  • Duftolie (Jeg har brugt en æterisk olie fra Helsam med citrusduft – men der er tonsvis af valgmuligheder)
  • Konservesdåse
  • Derudover er det en god idé, at have nogle træspyd/træpinde og tøjklemmer, som vi kan bruge til vandbadet.

Step 1: Klargøring af glas

Hvis du, ligesom jeg, bruge gamle syltetøjsglas til at støbe lysende i, kan du (efter glassene er rengjort) lægge dem i blød i varmt vand og sulfo. Efter en times tid er mærkatet nemmere at få af, og de sidste rester af limen kan skrubbes af med en grydesvamp.
Når glassene er helt tørre, placeres vægerne. Alt efter hvilken type væge du bruger, kan du bruge enten madelastikker eller træspyd til at holde vægen på plads, imens du hælder den flydende stearin i glassene (se evt. billede under step 3).

Step 2: Vandbad

Nu er det tid til at smelte stearinen. Dette gøres bedst over et vandbad. Start med at sætte en gryde vand over på komfuret. Vandet skal være varmt men må ikke koge.
Put dine stearinrester i konservesdåsen og sæt den ned i vandbadet. Brug evt. 2 træspyd og 2 tøjklemmer til at holde dåsen, så den ikke rammer bunden eller tipper, så der kommer vand ned til stearinen.
Hvis du vil smelte et stearinlys, som har været tændt tidligere, er det vigtigt, at du starter med at skære den sorte væge af, inden du smelter det. Vægen misfarver nemlig den smeltede stearin. Vægen inden i lyset behøver du ikke at bekymre dig om. Den kan nemlig nemt fiskes op, når stearinen er smeltet.

Tip: Hvis du har mulighed for det, så skær stearinlyset ud i lidt mindre stykker. Det tager enooormt lang tid at smelte et bloklys over vandbad – eller væbn dig som minimum med god tålmodighed.

Når stearinen er smeltet helt, kan du tilføje nogle dråber duftolie. Jeg tilsat ca. 6-10 dråber pr. glas, og det er kun meget svagt, at de dufter af citrus. Nogle dufte er muligvis mere gennemtrængende end andre – så det er nok bedst bare at prøve dig frem for at finde ud af, hvordan du foretrækker dine duftlys.
Duftolien kan naturligvis også sagtens undlades.

Step 3: Hæld stearinen på glas

Når stearinen er smeltet, hældes den forsigtigt over i dine glas. Stearinen er meget varm, så her er det en rigtig god idé med hjælp fra en voksen, hvis der er børn med i projektet.

Har du flere farver stearin, som du gerne vil lave lys af, kan du sagtens bruge samme konservesdåse til at smelte næste portion.
OBS: Man kunne nemt fristes til at forsøge at farve stearinen med frugtfarve – men dette dur altså desværre ikke. Brug farvede stearinrester eller køb decideret farve til stearinlys hos en hobbyforretning.

Når glassene er fyldte, stilles de til afkøling.
Nogle typer stearin kan finde på at “synke sammen” inde i midten, når det størkner. For at undgå dette kan du fylde efter med flydene stearin, når lysene er helt afkølede. Dette er dog helt valgfrit – lysene kan fint brænde alligevel.

Step 4: Mærkater

Okay, her bliver det altså lidt nørdet… Jeg beklager!

Men hvis du har lyst til at gøre dine duftlys ekstra personlige, kan du designe dine egne mærkater til dem.
Jeg har brugt tekstprogrammet Word, hvor jeg har indsat figurer i forskellige former og farver og tilføjet en tekstboks med en kort, personlig tekst.
Det er – efter min mening – især her, du kan gøre dine duftlys sjove, unikke og personlige. Du kan også skrive små hilsner på, hvis du ønsker at bruge lysene som værts-/værtindegave.

Når du er tilfreds med dine mærkater, printer du arket ud og klipper dem til.
Jeg har brugt ‘decoupage lak’ til at lime mine mærkater fast på glassene, men ‘mod podge’ eller skolelim kan sikkert også klare ærterne. Bare husk kun at tilføje et tyndt lag. Almindeligt, tyndt printerpapir er nemlig ikke så velegenet til disse våde typer lim.

Tip: Alternativt til disse labels, kan du binde en sløjfe omkring glasset eller tilføje stickers og klistermærker. Husk – det er kun fantasien, der sætter grænser!

Hvis du ikke har heeelt mod på at gå i krig med dine egne labels, er du også velkommen til at låne mine. De skulle meget gerne være vedhæftede herunder, så du kan hente dem ned på din computer.
Du kan naturligvis rette i tekst, farver og former, så mærkaterne kommer til at passe til dine lys.

Step 5: Enjoy!

Så er der ikke andet tilbage end at nyde synet (og duften!) af dine hjemmelavede lys. Pak dem i cellofan og giv dem som gave eller lad dem sprede hygge hjemme hos dig selv. Del meget gerne resultatet med mig på Instagram. Jeg ville elske at se dine varianter! Brug #byskovdiy og #lachikadk og lad os inspirere hinanden.

Nyd efteråret og rigtig god krealyst!

Læs også

10 tips til et laktosefrit liv

Er du ligesom mig uheldig ikke at kunne tåle laktose eller har du valgt laktose fra af den

Mænd og kvinders sex-sprog

Fra onsdags-put til hverdags-put Bag KvindemedK er vi to kvinder, der repræsenterer to vidt forskellige liv, og det