Nogle er opvokset i hjem, hvor alt stod skarpt og snorlige, nogle i hjem, der var temmeligt rodede, og andre igen – de fleste af os – i en blandingssymfoni.

De fleste af os er vokset op med at få at vide, når vi skulle rydde op – af vores forældre, pædagoger og lærere – og måske oftest, når vi lige havde det allersjovest eller var trætte efter en lang dag. Måske blev vi “lokket” med lommepenge eller andre privilegier, hvis vi gjorde det, men udover det så vi ikke gevinsten og følte ikke den store indre motivation. Oprydning er på den måde blevet en byrde, en brat og kedelig afslutning på legen, og noget vi fik modstand på.

Samtidigt har mange set forældrene gå ekstra til oprydningen, når der kom gæster, for så skulle der altså se ordentligt ud.

Altsammen har påvirket vores syn på rod og oprydning i dag. Du er måske blevet ordensmenneske på trods af rodet i dit barndomshjem, måske det omvendte. Det kan også være, at rode-/ordensstandarden i dit hjem nogenlunde ligner den, du kommer fra. Uanset hvad er det at rydde op kun for ganske få forbundet med lyst.

De fleste har skammen om rod med sig.

  • Skammen, der gør, at vi kun nødigt viser andre vores rod.
  • Skammen, der får os til at piske rundt som gale, inden gæsterne træder indenfor (lige som vi så vores forældre gøre).
  • Skammen, der får os til at undskylde for alt det, vi ikke nåede.

Jeg ønsker inderligt, at vi lægger skammen på hylden, og at vi i stedet for sætter fokus på, hvad oprydning ellers kan give og lære os. Altså udover det rene, ordentlige hjem. På den måde kan oprydning blive mere lystbetonet og dermed opleves nemmere.

For mig er det vigtigste ved oprydningen ikke resultatet – det ordentlige hjem.

Det er lækkert – helt sikkert, men IKKE fordi det bliver gæste- og instagramvenligt!

Det lækre er, at det er selvkærligt for dig.

Når du rydder op, viser du dig selv, at du fortjener bedre end alt det rod. Du giver dig selv og din familie er dejligt hjem, en tryg base, et rart og roligt sted med masser af rum og tid til hygge, leg, udvikling og til bare at være og gøre lige, hvad du/I har lyst til.

Derudover er der i selve oprydningsprocessen – især den, hvor du sorterer ud i dit hjem – så meget læring og udvikling at hente. Gennem oprydning kan du nemlig blive langt mere bevidst om, hvem du var, hvem du er, og hvem du ønsker at blive/hvilket liv du drømmer om at leve. Når du ved det, kan du bruge oprydningen positivt til simpelthen at gå efter det liv. Det handler fx rigtigt meget om at give slip på det, der ikke længere skal være i dit liv, hvilket kan være svært af alle mulige årsager. At slippe ting kan give os dårlig samvittighed, skyldfølelse og frygt for at fortryde eller at mangle noget på et senere tidspunkt. Ved at træne det at give slip på fysiske ting – bliver det dog også nemmere at slippe andre ting, fx aftaler i kalender, der ikke nærer dig, begrænsende tanker, dårlige vaner og relationer, der ikke støtter dig.

Min pointe er: STOP med at rydde op for andres skyld, og fordi du synes, du bør. Find i stedet ind til, hvad oprydning kan give eller lære dig, og hvordan du dermed kan skrue op for den indre motivation, så oprydning bliver noget, du nyder og gør for din skyld.

Instagram herFacebook her

Læs også

DIY: Tips til græskarudskæring

Den amerikanske halloween-tradition har efterhånden fået ret godt greb om Danmark. Om man billiger det eller ej må

Minestronesuppe

Efteråret er over os, dagene køligere, vådere og kortere. Det kalder på indendørs hygge, levende lys, lune tæpper

Erotisk novelle: En anden verden

Jeg smider nøglerne på bordet og smækker hoveddøren i med den ene fod, imens jeg tager jakken af.