Kære mødre. -Undskyld.

Før jeg blev mor, havde jeg mange og gode tanker om hvilken mor jeg ville være når jeg en gang skulle være mor, hvordan mine børn skulle være og nok især hvordan de og jeg IKKE skulle være. Jeg ville blive en omsorgsfuld og kærlig mor, med tydelige rammer og velfungerende og velopdragene empatiske børn. Hvor svært ku` det være sagde jeg? piece of cake ik?

Jeg er bange for at jeg ikke bare 1 gang, men flere gange har kigget hovedrystende på en mor der har trukket sit skrigende barn ud af Netto kl.16 en torsdag eftermiddag og tænkt hvorfor hun dog ikke bare opdrager sit barn ordentligt?

Jeg har undret mig, når jeg har passeret en legeplads hvor børnene legede selv, mens moren sad på en bænk, og mest lignede en der var halvvejs på vej i en dyb søvnkoma. Hvorfor legede hun ikke med sine børn og vidste dem glæden ved at aktiv hverdag?

Jeg har forbavset set forældre lave et ” nej du skal ikke have is, absolut ikke, det er snart spisetid, om til et “ja selvfølge skal du have en is klokken 10 minutter i aftensmad, måske endda 2, hvis blot du tier stille nu ja.” Og tænkt at de stakkels børn da lå lige på grænsen til en tvangsfjernelse med sådanne forældre.

Jeg har halvt grinende set forældre bakke ud af døren i diverse daginstitutioner, mens de sender 1000 luftkys, blandet med vink bag om ryggen, under det ene ben og i begge øre vink, mens de i fuld skrål udbryder “moar elsker dig hele vejen op til månen og tilbage igen”. Jamen så sig da farvel som de voksne ansvarlige menneske I er, I overlader jo ikke barnet til tørkiks og omsorgssvigt, men til fagligt dygtige mennesker der sørger for dit barn har nogen skønne, aldersmæssigt udfordrende og lærerige timer.

Jeg har mødt mødre og fædre med blå plastiksutter på hver sko i Føtex, med gylp over skulderen, forskellige strømper, og mørke rander under øjnene og overbærende tænkt, at blot fordi man er blevet forældre kunne man da godt gøre lidt mere ud af sig selv.

Mine 3.

1, 2, 3 børn kom alle ønskede og skønne hver især. Alle gode tanker og planer kunne nu spire og gro. Nu skulle der opdrages, hvor svært kan det være sagde jeg? Nu skulle den ged barberes om du vil.

Kære mødre. –UNDSKYLD, hvor var jeg uvidende og emsig. Dybt urimelig og direkte dum. Og være forældre er benhårdt 24 timers arbejde, og selveforkælelse består pludseligt i de få gange du er så heldig og komme alene på toilettet eller når du slipper i Netto uden børn. Alle overstående eksempler har jeg i mere eller mindre grad selv ud rettet, og mange mange flere, utallige hovedrystende og pinlige episoder, som jeg bestemt kunne have klaret lang bedre..

Nu er mine børn blevet større, jeg har ikke små børn længere, og jeg tager mig selv i pludseligt og længes tilbage. Ikke til søvnløse nætter, frustrerende dage med endeløse konflikter eller til dage med dårlig samvittighed fordi jeg bare ikke lige følte jeg slog ordentlig til… Men til dage, uger, år hvor jeg var den vigtigste i deres liv, hvor alt de behøvede var mig og jeg med et enkelt knus og kram kunne forsikre dem om, at alt nok skulle blive godt igen. Til endeløse dage med nærhed og fredags snolder til Disney, hvor vi bare var sammen, til dage i haven hvor vi i timer kunne ligge på maven og betragte den samme mariehøne kravle op og ned af vores fingre.

Misforstå mig ikke, jeg knus elsker at mine børn er sociale væsner der trives og har venner der næsten altid kan udkonkurrere deres mor, at de har et rigt liv med meningsfulde sociale relationer og gode sunde fritidsinterrasser. Jeg er stolt af mine børn, de er mine største bedrifter og jeg vil elske og værne om dem til den dag jeg dør.

Så hvad vil jeg egentlig med det her lettere skitzofrene skriv? Jeg vil blot huske jer og mig selv på, at vores børn vitterlig kun er til låns, så vi skal nyde dem så længe de er i vore små reder, en dag flytter de fra os, det er jo det vi arbejder hen imod, som gode veluddannede og forhåbentligt lykkelige samfundsborger og så har vi jo gjort det der er meningen vi skal gøre godt. Jeg tror nu alligevel at jeg, på fredag planker dem alle 3 til disney sjov og fletten fingre med deres mor, og så må vi se hvem der først giver fortabt, de har når alt kommer til alt, nok stadig lige så meget brug for mig, som jeg for dem. Så undskyld kære mødre, selv mødre er kun mennesker.

Læs også

DIY: Udendørs reol af trækasser

Efteråret er på vej, dagene bliver kortere (og vådere), og sommerblomsterne er ved at være trætte at se

Er du en Pleaser?

Lever du for din egen skyld, eller andres? Husker du og være noget for dig selv først? Ellers kan du ikke være noget for andre. Der er intet i vejen med at hjælpe andre, men glemmer du dig selv i den proces, mister du dig selv. Ingen kan være noget for andre, hvis altid de nedprioritere sig selv.

Risalamande cheesecake

Wuhuu, vi er i december og kan for alvor skrures op for julerierne! 🙂 Skal der mon prøves