Et emne som rører os særligt i øjeblikket er mødres valg og fravalg af tid til sig selv.
Om du er mor til babyer, mor til teenagere, mor til tvillinger eller mor til voksne børn, så kan du læse med her. Måske kan du genkende følgende:

  • Er du mor med stort M, som føler, at du mangler tid til dig selv?
  • Føler du, at du ikke altid slår til som veninde, datter, søster, kæreste, kone… ?
  • Husker du dig selv i hverdagens trummerum? Eller føler du ofte, at du er sat på pause?
  • Oplever du, at du nedprioriterer dig selv, eller at der ikke er tid nok i døgnet til dig-tid?

I dag kan det være en hel videnskab at være mor og samtidig finde tiden til sig selv, til at være veninde, søster, datter, kone, studerende, partner, medarbejder…
Effektivisering og jantelov er to af de helt store syndere til fravalg. Vi skal handle hurtigt og effektivt, samtidig med at alt skal se så “korrekt” ud som muligt.

I moderskabet følger vi ofte ubevidst den unuancerede såkaldte “lov”. Den skaber os som individer og mødre, der får svært ved at mærke efter, hvad vi egentlig har lyst til og synes er rigtigt.

Oplever du, at du at føler dig styret af denne “lov” og har svært ved at give slip på den. Er du så måske en af dem, der ser valg af dig-tid som en egoistisk handling?

Måske kender du følelsen af, at gå glip af en sjov aftale med nogle veninder, fordi du føler, at du burde blive hjemme ved dine børn og partner.  

Måske giver den månedlige forældrekaffe i institutionen dig uro, fordi du allermest har brug for at løbe en tur, ligge på sofaen, komme en tur i bio eller noget helt fjerde. Men hvad vil de andre forældre tænke at du er for en mor, hvis du ikke møder op?

Men er det ikke, det man gør som forældre? NEJ, ikke altid, og du bliver ikke en dårligere mor ved at vælge dig selv til. Tværtimod så har mange kloge mennesker gennem tiden sagt:

Du må være noget for dig selv, før du kan være noget for andre.”

Hvordan giver vi så slip? Det starter med, at vi bliver bevidste om vores fravalg og dermed også vores tilvalg. Det kunne være at beslutte sig for, at det er okay at hjemmet måske ikke står helt skarpt eller at madpakkerne ikke er smurt til dagen i morgen, hvis det betyder, at du kan nå en ekstra kop kaffe med en veninde. Samvær som kan give dig mere energi til at være mor og partner efterfølgende. Det handler altså om at tage ansvar, ved rent faktisk at forholde sig til hvad der også gør en glad. Så må man smøre madpakkerne i morgen og finde ro i at strømperne ikke lige er foldet på Marie Kondo way.

Sandheden er, at vi aldrig kender konsekvensen af noget, og at vi ofte er så reflekterede, at vi har sikret os, at vi kan rumme og handle ud fra konsekvensen efterfølgende.
Du har ansvaret for at have det godt. I sidste ende kan kun du vide, hvad der gør dig glad. Måske er det ikke at boligen står helt skarpt, at børnene er i bad hver dag, at maden altid står klar kl. 17.15 som gør dig rigtig glad?

Vi mennesker er tryghedssøgende og vi kan hurtigt blive lullet ind i bestemte måder at leve vores liv på. Det kan være baner, som vi er kørt ubevidst fast i, fordi det er nemt og trygt. Det kan også være modstand til at give slip, fordi vi ønsker at skåne andre omkring os for konsekvenser af vores ønsker og handlinger. Det er med gode og kærlige intentioner, at vi skaber og bliver i vores trygge baner, men det kan i sidste ende medføre flere uønskede konsekvenser end hvis vi tager chancen og vælger os selv mere til.

Mange mødre er så meget mor, at de glemmer sig selv og de relationer og interesser der før har været vigtige. Vigtige og nødvendige input som gør en til andet end kun mor. Lad os (k)ærligt minde hinanden om at børnene flytter hjemmefra en dag.

Det vi oplever og lever efter, så godt vi kan, er at spænding, glæde, uvished og spontanitet kan give et friskt pust. Her oplever vi at mange mødre siger at det har de ikke behov for. Netop dette vil vi gerne udfordre. Vi tror på at alle inderst inde, har brug for tid til sig selv og til velvære, men måske er det behov trådt så langt i baggrunden, at det ikke kan mærkes længere.

Vi må prøve at huske hinanden på, at give slip på fornuften og hverdagens praktik. Vi har brug for tid til os selv i forskellige doser og på forskellige måder. Af og til skal vi bare være i nuet og nyde livet, for hvad har vi at miste? Måske bliver livet bare lidt sjovere.
Der kan være noget livgivende i det spontane og i at være til stede af lyst og uden bagkant. Tit vil det medføre en frygt eller frustration, som vi skal øve os i at slippe. I stedet skal vi prøve at se nye muligheder i det uplanlagte. Netop i de små uplanlagte stunder kan vi lære noget om os selv, hvor meget vi kan og hvor stærke vi er.

Om din dig-tid er en ansigtsmaske, en tur i byen med veninderne, træning eller en kæresteweekend, så er det vigtige, blot at finde ind til hvad der gør dig rigtig glad og giver dig energi. Vi håber, at dette kan være et (k)ærligt skub for dig, til at at tage et skridt hen imod flere stunder til DIG og finde frem til hvem du er udover at være mor.

Giv DIG tid mor <3

Læs også

DIY: Bodyscrub med citron

Vi udsætter vores hud for meget – sol, vind, varme og kulde – og det er derfor vigtigt,