Sådan hjælper vi børnene igennem corona tiden

Mange hjem og samtaler drejer sig forståeligt lige nu om corona virussen, COVID-19. De fleste nyheder kører i baggrunden hos mange af os og om hvordan vi og samfundet påvirkes af det. Alt det hører børnene også – derfor er det vigtigt at vi snakker med dem om det, som barn kan COVID-19 nemlig virke stor, skræmmende og MEGET farlig.

Det er rigtig vigtigt, at vi ikke hele tiden fokuserer på det og at vi ikke ser fjernsyn hele tiden. Selvfølgelig skal vi have de opdateringer, der er nødvendige, men vi skal også lave noget andet, noget mere hverdagsagtigt. Noget der minder om børnenes normale dagligdag. Det er en udfordring, for vi bliver pumpet med dramatiske historier, udsendelser med mennesker der slås om toiletpapir i butikkerne og læger der fortæller om syge og døde mennesker. Alt sammen noget vi skal forholde os til, men ikke nødvendigvis vores børn. 

Hvordan hjælper vi bedst?

  1. Fokuser på noget andet.
    Spil et spil, gå en tur i naturen, hyg jer sammen. Vi skal beskæftige os med noget af det som børnene er vant til, som de interesserer sig for. For det hele skal ikke handle om sygdom, eller liv og død, når man er barn.
  2. Snak med dem om det.
    Børn har forståeligt nok mange spørgsmål om corona virussen, lyt til dem, tal med dem om fakta, tal med dem om nyhederne og vær sikker på at de får de svar de har brug for. Med små børn er det godt at være så konkret og kortfattet som muligt, og kun svare på de spørgsmål, som børnene selv stiller. Hvis de ikke spørger om noget, behøver man ikke sige så meget, men hvis de stiller spørgsmål, så er det vigtigt at være tydelig. – Jo ældre børnene er, jo mere kan man også uddybe overfor dem. Samtidig skal man dog være opmærksom på, hvad de skal bruge informationen til.
  3. Vær konkret og tydelig. 
    Fortæl dit barn, hvad man kan gøre. Når vores børn ved, hvad det kan gøre, kan det give en følelse af kontrol, og det kan i sidste ende hjælpe på bekymringerne. Vi skal som forældre være tydelige i vores svar og signalerer, og samtidig vise, at der er styr på situationen.

Det er rigtig vigtigt, at vi som voksne får styr på os selv først. Er du selv skræmt, bliver dine børn det også. Det er vigtigt, at vi tager børnenes spørgsmål og eventuelle angst alvorligt, at vi spørger ind til det og går ind i dialogen. Mange børn vil selv gå lidt med det, og prøver at klare det selv, derfor er det rigtig vigtigt at vi som forældre spørger ind til deres tvivl og frygt. Hos mange af os kører tv med nyhederne i baggrunden i øjeblikket og børn registrerer alt. De spejler sig i os forældre, så hvis vi er ængstelig, bekymret og har rynkede bryn, når vi taler om corona, så vil de aflæse det og det kan gøre dem bange. Hvis vi til gengæld forholder os roligt og fattet, er det dét, som vores børn vil spejle sig i.

Uanset hvordan I vælger og komme igennem corona tiden, så håber jeg I kommer godt igennem den.

Pas på jer selv og hinanden.


Læs også: Pas på jer selv mødre, hold jeres mund og støt hinanden

Læs også

DIYs til påskebordet

Højtiderne er en fantastisk mulighed for samle familie og venner og få plejet forholdet til dem, vi ikke

DIY: Påskedekoration

Foråret er ENDELIG på vej, forårsblomsterne springer snart ud, og vi går mod længere, lysere dage. Lidt af