Skæv kommunikation eller bare HANGRY?

Dig og din partner kommer hjem efter en lang dag, og du står klar idet han kommer ind af døren, til at dele dagens oplevelser med ham. I fortæller begge indlevende og med begejstring om de forskellige spændende ting dagen har budt på. Du synes, at du lytter opmærksomt og interesseret i hans beretninger, men det er som om at dine historier falder lidt mindre i hans interesse? 

Du ved godt, at du nogen gange – okay stort set altid, lader dig rive med i dine historier og måske bliver for ivrig og til tider en smule dramatisk, men det er jo det, der gør historier gode og spændende ikke? 
Så derfor – midt i din fortælling ser du din partners tomme blik og tager dig selv i at geare lidt ned, tale langsommere, tydeligere og med en færre ord, irriteret over at det er nødvendigt.

Når du begynder at geare ned og gøre det i hans tempo, så kan du prøve at holde øje med hans signal, og hvordan hans blik måske langsomt vil møde dit igen. 
Kommunikation er en hurdle i mange parforhold. Vi snakker ofte forbi hinanden og føler os ofte ikke forstået. Ikke fordi vi hver især ikke taler og lytter, men fordi vi netop taler og lytter fra to forskellige steder, og så kan der nemt opstå frustration og misforståelser. Det er tit sådan, at vi fordi vi selv ved, hvor vi er på vej hen, så forventer vi at vores partner, er helt det samme sted, og vi glemmer lidt at stikke en finger i jorden og rent faktisk se, hvor vores mænd er?

Vi lever sammen under samme tag, men har helt forskelligt sprog og forskellige ståsteder.

Du iagttager, mens du er i fuld gang med andet forsøg af din talestrøm, om der er tegn på, at han er med dig, mens du overvejer, om du skal vente med din historie til et senere tidspunkt og måske med en lidt anden vinkel. Du kunne også bare droppe historien? 

Ja, du når at tænke alt det her, mens du snakker og mens han stadig ikke er tunet ind på det, du vil have ham til at forstå.

Lige som du netop har nået at tænke begejstret, NU er den der, NU forstår han min pointe!… Så begynder han gu’ hjælpe mig bare at fikse på ”problemet”… han bliver løsningsorienteret: 

Det at finde en løsning bliver tit mænds ting, fordi det er konkret og håndterbart, og fordi de som regel foretrækker handling frem for snak.

”Jamen, kan du så ikke bare…”? Du kan mærke, at dit ene øje trækker sig sammen i tics i bare frustration. Ihhhh han hører jo overhovedet ikke efter. Hvordan får du ham til at LYTTE? Han svarer, men det er helt tydeligt, at han ikke hører, hvad du siger. Du mærker, hvordan din hjerne kommer på overarbejde, og ja det siger en hel del med det tempo, som den ellers normalt ligger for dagen.

I stedet for den frustration der kan opstå hos en når vi ikke føler sig hørt, kan det hjælpe hvis vi forsøger at forklare vores mænd, hvor vigtigt det er for os hvis de “bare” vil lytte. Derudover er det vigtigt at italesætte hvad vi mener med det at lytte, at vi faktisk ikke ønsker en løsning, men faktisk bare trænger til et øre at læsse af til. En partner kaste bold op imod, så vi på den måde selv kan finde en anderledes måde at gå til problemet på.

Årh I snakker da også i Øst og i Vest, tænker du ved dig selv. Du har en mission og han har en helt anden. Du prøver en mere kreativ vinkel og prøver at sætte dig i hans sted! PRØVER, prøver, prøver at forstå hvor i din historie det går galt. Pludselig er det ikke længere selve historien, det handler om, men det, at han FORSTÅR historien, forstår DIG! Han SKAL fange pointen!!!!! Du kan simpelthen ikke forstå, at han ikke kan se, det du mener… Jamen hvor svært kan det lige være altså?

Vi glemmer nogle gange, at huske på hvad målet og motivet egentlig er, når vi snakker med vores mænd. Måske er vi stædige lige fra starten, fordi vi godt ved, hvordan situationen vil blive, istedet for at starte et sted hvor vi har vores mænd med?? Når vi kvinder taler meget, skal vi huske at det for mange mænd kan være ret så overvældende at opleve overload af ord, som de slet ikke ved, hvad de skal stille op med.  Derudover skal vi huske, at når mænd mødes, så samles de som regel om noget som fx fodbold, hvorimod vi kvinder er i træning, når det bedste vi ved er at mødes og snakke over en kop kaffe.

LYT LYT LYT!!!!!!

LYT nu efter for f… da, tænker du frustreret for dig selv, mens du grubler over endnu en måde at gribe historien an på. 

Hold lige inde to sekunder – Med hånden på hjertet lytter du så altid ordentligt efter hvad din mand siger? Også når det ikke lige fanger din interesse? Fx. fodbold, træning eller værktøj?

Han er for længst blevet stille. Du kan høre fjernsynet og du går i gang med at lave mad.
Du finder din lidt mere forstående side frem. I har begge haft en lang dag og aftensmaden skal laves. Måske kommer der heller ikke noget som helst godt ud af det her projekt når vi er underskud på energien.

Så nu begynder du stille at erkende, det som du måske skulle have erkendt fra starten? Netop at der ikke er de bedste forudsætninger for god kommunikation, når ingen af jer har plus på kontoen. Her handler netop om også lige at mærke efter om man selv er i den position, hvor man er klar til at formidle et budskab.

Men alligevel bliver du ramt af følelsen af at din mission er ikke færdig… sleeeeet ikke. Du tænker stadig over, i hvilken vinkel du kan fortælle ham historien, så han forstår den.

Mens I sidder ved maden, kan du mærke på ham, at han har glemt alt om den historie. Han snakker til dig som om intet er hændt, alt er godt, han smiler og roser din mad: ”Mmmmm det smager LÆKKERT”. Overskuddet kommer tilbage for jer begge. 

HANGRY……..?

Måske hangry også er et fænomen hjemme hos jer?

For god ordens skyld – Hvis der skulle sidde nogle som ikke kender ordet hangry, så refererer det til at være hungry (sulten) og deraf så blive angry (sur) fordi dit blodsukker er i bund. Derfra kommer HANGRY, hvis du spørger os, så et helt genialt udtryk. Det er der man har brug for en sneakers.

Der kommer nogle sjove bemærkninger og I griner så meget, at I på et tidspunkt er lige ved at få maden galt i halsen. Meeen du har stadig ikke glemt det! Så derfor ser du dit snit til at prøve med din historie igen. Denne gang i en vinkel med lidt færre ord, men stadig med humoren og moralen.

Typisk os kvinder, for det meste, at være så stædige nogle asner, at vi selvfølgelig ikke lader sådan en misforstået historie ligge. Men måske skal vi faktisk bare lære at give slip og holde mund af og til og acceptere at vi rammer vores mænd på det forkerte ben? Og igen huske på at vi ikke behøver altid at få en fælles forståelse.
Vi har nogle gange så svært ved at give slip, at vi kommer til at jagte noget der måske ikke er yderst nødvendigt, eller som måske godt kan vente.
Kender vi ikke alle sammen godt den fornemmelse inderst inde, hvor vi kan mærke at vi burde trække os, men at noget (os selv) holder os i positionen? Det gør vi ihvertfald, MEN når vi tænker nærmere over det, så er det heller ikke rart at være i den position.

”Nååååååå nu forstår jeg”! Udbryder han efter din historie. 

”ENDELIG” når du lige at tænke lettet. Men så kommer han med sin helt egen version og fortolkning af det du sagde.

Hans historie var en hel del anderledes tvistet end din, og det koger i dit hoved.
Ja, historien er anderledes end det du havde oplevet og påtænkt der skulle være læringen af den, men du prøver at  minde dig selv om også at lytte til det han rent faktisk siger, og du kan høre at han har lyttet og at pointen er fanget på hans måde.

Så vi kan altså prøve at huske på hvad målet og motivet egentlig er og huske på, at vi er forskellige og derfor også som regel får noget forskelligt ud af en historie. 

Læs også