Jeg har skrevet om dette emne flere gange, men det kan ikke gøres for tit, for der går stadig piger og kvinder rundt derude med smerter i underlivet, som ikke ved at de kan få hjælp og at det ikke behøver at være sådan.

Kender du det at have smerter i underlivet, eller kender du en kvinde som har det? Smerter som er der hele tiden eller kun nogle gange, smerter ved samleje eller smerter når du/hun sidder på en cykelsadel, smerter når du/hun har menstruation.  Smerter som er uforklarlige, og som du har været til læge for at finde en årsag til, men lægen kunne ikke finde noget umiddelbart?

Der kan være mange forskellige årsager til smerter i underlivet og det er vigtigt at blive grundigt undersøgt hos egen læge og gynækolog for at være sikker på, at der ikke er noget livstruende som skal behandles med medicin eller operation.

Det kan være alvorligt nok at gå rundt med smerter, som forhindrer kvinden i at have et sundt og naturligt sexliv. Hun kan have svært ved at have et afslappet forhold til at få en partner eller hvis hun har en, kan det være svært at føle, at hun er en rigtig kvinde, hvis hun ikke har lyst til sex, eller hvis hun har sex, at hun ikke kan nyde det fordi det gør ondt.

Mange har store problemer fordi de føler sig forkerte fordi de aldrig har lyst til sex, eller hver gang de får lyst bliver de skuffede over at det gør så ondt, at de bliver nødt til at afbryde pga. smerter. Men det er jo helt naturligt ikke at have lyst til noget som gør ondt. Det er dog en stor belastning for mange parforhold at kvinden ikke har lyst. Og med tiden har manden heller ikke lyst for han vil ikke gøre sin kvinde ondt..

Mange piger og kvinder er blevet opgivet af deres læge og gynækolog, fordi der ikke kunne findes en synlig fysisk årsag til smerterne og så kan det føles som om man er en hypokonder eller at man ikke bliver taget alvorligt. Faktisk kan det gøre det hele endnu værre for det kan sætte sig som spændinger i kroppen, når man ikke møder forståelse fra sin omverden. Så kan man virkelig begynde at tvivle på sig selv og det man mærker.

Her kommer jeg kort ind på nogle af de tilstande som kvinder kan fejle som giver smerter i underlivet; vulvodyni, vaginisme, PCOS samt spændinger i musklerne i underlivet. Læg mærk til at dette er blot nogle af de problemer der kan være årsag.

PCOS kan ses på blodprøvemålinger, da det er en hormonel lidelse og der er flere synlige tegn på sygdommen, bla. kan der på ultralydsscanning ses cyster på æggestokkene. Der ses øget hårvækst i ansigtet, på benene og op mod navlen, uregelmæssig menstruation, tendens til uren hud og for 50 % af kvinderne med PCOS ses der overvægt.

Vaginisme er et andet ord for skedekrampe, som er ufrivillige sammentrækninger i skeden ved forsøg på penetration. Årsagen til denne tilstand kan ofte afdækkes i et terapeutisk arbejde, hvor man gennemgår kvindens historie, for gamle traumer kan sætte sig som spændinger i kroppen.

Vulvodyni er en smertefuld tilstand som lægerne ofte kommer til kort over for. Kvinden oplever stærke svidende og brændende smerter ved indgangen til skeden. Denne smerte kan både være der hele tiden eller kun være der når den bliver provokeret ved berøring eller forsøg på samleje. Der er meget få fysiske tegn på sygdommen og man ved ikke hvorfor den opstår og der findes ikke en bestemt behandling som virker for alle i det offentlige system.

Nogle kvinder får hvidlige områder som kan provokeres med en vatpind og derved give en indikation om sygdommen. Man har på nogle kvinder målt at nerveenderne i området ved skedeåbningen er ekstra sensitive i bestemte områder. Derfor er en måde at behandle denne lidelse at fjerne slimhinden med de ekstra følsomme nerveender, desværre er det ikke altid at det virker. Der behandles også med smertedæmpende midler som lidokain, hvilket selvsagt bedøver området, men giver ikke et fantastisk sexliv.

Så er der spændinger i musklerne i underlivet. Som de fleste ved som har trænet kan muskler være utroligt ømme og smertefulde, det samme gælder for musklerne i underlivet, i bækkenbunden, lænden, maven og inderlårene. Men hvorfor opstår spændinger i musklerne? Som fysioterapeut lærer man at følelser kan sætte sig i musklerne, derfor skal man også være varsom med at bore fingrene ned i folks ømme muskler uanset hvor i kroppen spændingerne sidder.

Men det hænger sådan sammen at hvis vi på et tidspunkt i vores liv har oplevet noget ubehageligt kan det sætte sig som spændinger i kroppen. Det er ikke alle der oplever det, men nogen gør og det kan sætte sig fast, hvis man ikke får bearbejdet traumet. Det behøver ikke være noget stort og alvorligt traume, men ofte er det noget man som barn har oplevet som meget ubehageligt.

Disse spændinger kan godt løsnes og det kan fysioterapeuter eller vaginalterapeuter hjælpe med. De første arbejder primært med udspænding af musklerne. De sidste arbejder med samtale, øvelser og blide tryk i musklerne i bækkenbunden. Og det bedste af det hele er at der er en vej ud af smerterne.. Mange piger og kvinder har oplevet at de er blevet smertefrie og har fået lyst til sex, nogle for første gang, for hvem har lyst til sex når det gør ondt?

Så kender du en kvinde med smerter i underlivet eller som tror at sex skal gøre ondt, bed hende gå ud og finde en vaginal-terapeut, måske findes der en i jeres område.

Læs også

Sund banankage uden gluten

Verdens lækreste og nemmeste banankage, som ovenikøbet er fri for gluten og raffineret sukker. what’s not to like?

DIYs til påskebordet

Højtiderne er en fantastisk mulighed for samle familie og venner og få plejet forholdet til dem, vi ikke