Søde søde slik. Åh jeg hader at elske dig!

Fredag aften. X-factor i fjernsynet. Familien er samlet til hygge. Og hvad er mere hyggeligt end lige at tilsætte en kæmpe skål bland-selv-slik også? Det hører da til. Eller hvad?

Kender du også følelsen af lykke lige idet du kaster et stykke lakrids i munden. Du gumler løs og tænker “uhm det er lækkert og hvor har jeg dog fortjent det”. Og der er ingen tvivl om, at alle de signaler der bliver sendt til din hjerne i det øjeblik, er ren lykke. Men hvad med signalerne ned i resten af din krop? Er den også lykkelig?
Svaret er nej. Din krop bliver ikke lykkelig af sukker, og hvis du vil satse på din sundhed, så er det tid til at skære ned på dit sukkerforbrug. Og ja! Det her bliver helt vildt svært – i hvert fald lige i starten.

Jeg har valgt at droppe sukker i min hverdag, efter at jeg gik i gang med at studere, hvad det egentlig gør i min krop. Vidste du f.eks. at hvis du har spist en lille Snickers, så kræver det ca. 4 km i rask gang for at forbrænde den? Og alt efter din intensitet er det ikke engang sikkert det er nok. Det sukker du ikke forbrænder bliver omdannet til fedt – og så er vi ligesom inde i den dårlige cirkel.

Til gengæld er kroppen ret taknemlig, så snart du holder op med at fodre den med sukker, og hvis du er en af dem, der har spist temmelig meget, så vil du faktisk meget hurtigt opleve et vægttab, så snart du ændrer din kost, og siger farvel til søde sager.

Er vægttab en del af din sundhed, så skal du vide at kroppen altid først vil gå i gang med at forbrænde, det sukker den indeholder – først derefter kommer den til fedtdepoterne. Så sådan helt sort/hvidt: Er der ikke noget sukker den skal kæmpe med først, så går den lige på dine fedtdepoter, og det er noget der batter!

Men jeg må være ærlig: At sige farvel til sukker er nok det allersværeste jeg har måttet igennem!

Jeg har kæmpet med humørsvingninger, opgivenhed og tanker om det overhovedet var det værd. Og man møder fristelser OVERALT. Det kræver virkelig viljestyrke at modstå!

Men efter noget tid er man ude på den anden side. Du tænker ikke længere på sukker, du kan godt observere at der er kage på arbejdet, uden overhovedet at overveje om du skal have noget – for det har du faktisk ikke engang lyst til, og du kan sige nej tak til dessert.

Det er nu din krop takker dig. Nu du mærker en ekstra vedvarende energi og nu dit humør bliver mere stabilt (forhåbentlig rigtig godt).

Tænker du at du overhovedet ikke kan overskue en fredag aften med familien uden at kunne snacke, så husk at der er masser af alternativer. Du kunne f.eks. lave dine egne saltede mandler, eller hvad med en bjælke lækker ost? Personligt bruger jeg af og til at tage en proteinbar og skære ud i “hapsere”. Det er et hit, ikke bare for mig men også for resten af familien- for de smager simpelthen så lækkert.

Held og lykke med at sige farvel til din sukkerafhængighed og goddag til mere glæde og energi.

Læs også

Sund banankage uden gluten

Verdens lækreste og nemmeste banankage, som ovenikøbet er fri for gluten og raffineret sukker. what’s not to like?

Alt hvad du kan ønske dig

Når jeg tænker sundhed tænker jeg ikke på en krop inddelt i kasser. Når jeg tænker sundhed tænker jeg på hele dig. Hele dit væsen. Alle dine tanker. Alt det som gør dig til dig.