Sofabord – IKEA hack style

Jeg har lavet vores nye sofabord med udgangspunkt i et eksisterende IKEA produkt – et såkaldt IKEA hack. Her vil jeg dele fremgangsmåden hvorpå jeg har grebet min egen fortolkning af det meget populære Vittsjö sofabord an.

Som udgangspunkt har IKEA en masse fine møbler, som ofte er i den mere budget venlige kategori. Derfor er der mange som har dem, især når man ser et flot møbel på f.eks. Instagram, og derefter finder ud af at det er ret billigt 😉 Dog er der også sideløbende kommet vel nærmest en hel bevægelse, som går ud på at hack’e IKEA produkter. Dvs. at man med udgangspunkt i et IKEA produkt og via forskellige andre remedier gør det til sit eget.

Det er relativt nemt at gå til, da basen er lavet fra starten af. Herfra er det kun fantasien og håndværker-evnerne som sætter grænserne 😉

Jeg har som sagt taget udgangspunkt i Vittsjö sofabordet, og har valgt at lave 2 nye bordplader i stedet for de glasplader som bordet kommer med fra IKEA:

 • Til den lille plade har jeg valgt at skære vores gulvklinke til, og bruge den som bordplade, således at materialerne i huset går igen.
 • Til den store plade har jeg valgt at lave en lille sildebensplade, som matcher vores hjemmelavede spisebord. Det er også et DIY projekt, som der også kommer en fremgangsmåde på 🙂
Til dette bord skal du bruge:
 • 1 sæt IKEA Vittsjö indskudsborde. Kan fås i både sort og hvid, og koster 379,- kr.
 • 1 stk. klinke i mindst 50×50 cm.
 • 1 stk. tynd bundplade til at montere sildeben på
 • Gulvlim
 • Tommestok
 • Tandspartel
 • Dyksav
 • Centersliber + sandpapir
 • Sildebensplanker af egetræ
 • Olie
 • Trælim
 • Letvægtsfiller
Her kommer den fremgangsmåde JEG brugte, med forklaring til billederne, trin for trin:
1. Pladen tegnes op efter den medfølgende glasplade, hvorefter midten tegnes op og der måles op til det punkt hvor spidsen af sildebensstaven når ud, når det ligges. Hermed centreres samlingen af sildeben.
2. Limen påføres i et jævnt lag med tandspartlen, så hele området hvorpå der skal lægges sildeben er dækket.
3. Lægning af sildeben. Når pladen ikke er større valgte vi også at lime hver stav sammen for ekstra holdbarhed. Læg fer og not i bunker ved siden af pladen, så de er klar til at ligge.
3. forstsat – brug hellere 5 min ekstra på at ligge sildebensstavene ordentligt, det sparer tid i den anden ende 😉
4. Når plankerne er lagt og er tørret, så brugte vi igen glaspladen til at tegne op efter. Find midten af sildebensplankerne, og placer glaspladen derefter. Tegn op, så pladen er klar til at blive skåret.
5. Pladen fastmonteres til et stabilt underlag, og skæres til med dyksaven. Start med de korteste sider.
7. Derefter skal pladen behandles. Inden behandling skal pladen slibes MANGE gange. Først med korn 60/80, så pladen bliver jævn og uden niveauforskelle. Derefter korn 120 x 2, og til sidst korn 240 x 1. På denne måde bliver pladen silkeblød og lækker. Derefter skal pladen behandles på den valge måde. Jeg har valgt at bruge hvidolie, så egetræet holder sin lyse tone, men her kan man både bejdse, oliere eller bruge lak. Hvis man bruge olie, som jeg, så skal pladen slibes med korn 240 inden hvert lag olie. Jo mere olie pladen får, jo mere slidstærk og mindre sart bliver pladen. Brug et helt tyndt lag olie pr. gang.
7. Fortsat – brug filler til at fylde små revner og huller i pladen inden sidste omgang slibning og olie. Pladen undersænkes, så den ikke stikker for højt op over kanten på bordet.
8. Til sidst skal flisen skæres med en speciel fliseskærer – og her bruger vi også den originale glasplade til at måle efter. Kanterne slibes, så man ikke kan skære sig på den.

Pladerne ilægges stellet, som er blevet samlet i mellemtiden – og VOILA, et personligt og unikt take på en masseproduceret vare 🙂

God fornøjelse med dit eget projekt, og tag mig meget gerne i det endelige resultat på Instagram 🙂

Læs også

DIY: Fyrfadsstager med sommerlook

Sommeren er over os, og ENDELIG blev det tid til grill, strandture og lune sommeraftener på terrassen. Sidstnævnte

Brunsviger-snegle (koldhævede)

Jeg har opdaget den mest geniale konstellation af en kage; brunsvigersnegle. Det bedste fra 2 verdener i én